PALANDÖKEN
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ilinde olan Erzurum, kış sporlarına elverişli coğrafyasıyla Türkiye'nin görülmesi gereken şehirlerinin başında gelir. Ben bugün size Erzurum'un Palandöken semtinden bahsedeceğim.
Palandöken, Erzurum'un güney batısında yer alan başlangıç yüksekliği 2200 metre, zirve noktası olan tepe noktası 3271 metre olan Türkiye de birinci derecede önemli kayak merkezidir, özellikle profesyonel kayakçılar için cennet değerindedir.
Gezilebilecek Yerler :
Erzurum Evleri
Erzurum Evleri içerisinde çok sayıda eski ve antika parça barındırıyor.
Üç Kümbetler
Saltukoğulları zamanından kaldığı düşünülen kümbetlerin aslında çok önemli iki özelliği var. Birincisi Anadolu'da yapılan ilk Türk-İslam mimarisi olma özelliği, ikincisi ise bunların tamamının farklı mimari üslup ile yapılmış olması. Şehir merkezinde hemen Çifte Minareli Medrese arkasında kalan Kümbetlerin birinin Emir Saltuk adına yapıldığı düşünülüyor. Kümbetlerin yapılış tarihleri ile ilgili tahminler ise 12. Ve 14 yy aralığı.
Erzurum Kalesi
Kalenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de Bizanslılar tarafından M.S 5. yy'da burada bir kalenin yapıldığı tahmin ediliyor. Zaten kale içinde gezerken yapılan kazı çalışmaları ile eski dönemlerden kalma temel ve duvar kalıntılarını görmek mümkün. Kale çeşitli restorasyonlar ile günümüzde ziyarete açık. Kale içinde Osmanlı dönemine ait toplar ve top gülleri görmek mümkün.
Saat Kulesi
Atatürk Evi
Şehrin tarihine tanıklık etmiş önemli bir yapıda yine merkezde bulunan 1890 yılında yapılmış bir bina olan konak tipik Erzurum evleri mimarisinde yapılmış, 1.Dünya Savaşı sırasında Alman Konsolosluğu olarak kullanılmış, daha sonra Milli Mücadele yıllarında Erzurum Kongresi'nin yapıldığı günlerde bizzat Mustafa Kemal tarafından ikametgah olarak kullanılmış bir yapıdır. Mustafa Kemal yaklaşık iki ay kadar bu evde kalmış daha sonra bina tekrar vali konağı olarak hizmet vermiştir. İçinde Mustafa Kemal’in kullandığı birçok eşya bulunmaktadır. İki katlı yapı içinde Erzurum Kongresi günlerine ait resimler, Mustafa Kemal’in kaldığı oda çalışma salonu görülebilir.
Çok güzel, çok beğendim. Kaliteli yazılar, tebrik ediyorum. 👍🏻
YanıtlaSil