1 Aralık 2016 Perşembe

GÖKÇEADA

 

  Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada aynı zamanda Çanakkale’nin bir ilçesi olarak kabul edilmektedir. Ada, Saroz Körfezi’nin girişinde yer almaktadır. Adaya daha önce İstanbul şehrinden uçuşlar düzenlenmiş olsa da 2013 yılından sonra bir daha yolcu uçuşu gerçekleştirilmemiştir. 2014 yılında yapılan sayıma göre adanın nüfusu 8.644 olarak belirlenmiştir. Ada, İlyada Destanı'nda Poseidon’un adası olarak geçmektedir. Ada, eski dönemlerde İtalyan, İngiliz ve Yunan sömürgesi altına girse de Lozan Antlaşması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti topraklarına resmi olarak girmiştir.
Her yıl 22 Eylül tarihi adanın kurtuluşu olarak kutlanmaktadır.


 Gökçeada'da Gezilebilecek Yerler :



Gökçeada Rum Köyleri


















    Gök­çea­da’nın Rum köy­le­ri kö­ke­ni yüz­yıl­lar ön­ce­si­ne da­ya­nan yer­le­şim yer­le­ri. Gök­çea­da’yı tam an­la­mıy­la his­set­mek için mut­la­ka ge­zil­me­si ge­re­ken, nos­tal­jik ha­va­la­rıy­la bü­yü­le­yi­ci yer­ler ! 



Gökçeada Tepeköy Çınaraltı





      Te­pe­köy’e gi­der­ken kö­ye sap­ma­yıp yo­la sağ­dan de­vam eder­se­niz ta­ri­hi bir çı­nar ağa­cı­nın ol­du­ğu pik­nik ala­nı­na ula­şır­sı­nız. Bir te­pe üze­ri­ne ku­ru­lu ol­du­ğu için sı­cak yaz gün­le­rin­de bi­le bu­nal­ma­dan va­kit ge­çi­re­bi­le­ce­ği­niz bir yer burası.Tabelada yazılı bilgiye göre Gökçeada'da anıt niteliğinde koruma altına alınan 6 çınar ağacı belirlenmiş. En yaşlışı burada bulunanı. Diğerleri yaşları 400-175 arasında olmak üzere, Çınarlı (merkez), Eski Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy'de.



Gökçeada Sualtı Milli Parkı



     Gökçeada Sualtı Parkı Türkiye'nin ilk ve tek sualtı parkı olma ünvanına sahip.Kirlenmemiş ve bozulmamış doğasıyla Gökçeada bir deniz müzesi gibi. Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz canlılarının geçiş yolu üzerinde olduğu için ada civarında zengin balık yatakları bulunuyor.


Gökçeada Peynir Kayalıkları






    Kuzu Limanı'nın hemen solunda yer alan Kaşkaval Burnu, "peynir kayalıkları" diye çağrılan ilginç 
heykelsi kaya oluşumlarına sahip. Üst üste dizilmiş peynir kalıplarını andırdığı için bu isim verilmiş halk arasında. Burayı ancak denizden tekne ile görme şansınız var. Bu ilginç kaya oluşumlarının bir efsanesi de var :
   Efsane, sayısız keçi ve koyuna sahip olan zengin, inatçı, cimri ve yaşlı bir kadınla ilgilidir. Yaşlı kadın, cennete gidebilmek amacıyla birçok yuvarlark. kalıp peynir yapmış ve bunları üst üste sıralamış. Ama kimseyle paylaşmamış. Tanrı, ona kızmış ve cezalandırmış. Mart ayının birinde, 
yağmur, kar ve şiddetli rüzgarlar göndermiş yaşlı kadının üzerine. Kadın ve peynirler donmuşlar. 
Peynir kalıpları taşa dönüşmüş. Daha sonra insanlar bu kayalara, peynir kayaları demişler.



Gökçeada Kaya Mezarı




    Adanın güney kısmında bulunan birbirine bitişik iki kaya mezarı sanki oraya uzaydan fırlatılmış gibi duruyor. Etrafında herhangi bir eski yerleşime rastlanmamış. Hangi dönemden kaldığı bilinmiyor. Büyük bir kayaya oyulmuş iki mezardan oluşuyor. Söylenenlere göre mezar kapakları 80 metre ilerisinde bulunmuş.



4 yorum:

  1. 🕋🕋👳🏻👳🏻

    YanıtlaSil
  2. Dereköy hakkında daha detaylı bilgiler edinmek isteyenler için www.gokceadaimroz.com/derekoy-shinoudi

    YanıtlaSil