12 Haziran 2017 Pazartesi

ENNN KUZEY: SİNOP


   Küçük notlar:



* Bir zamanlar Nato üssü olması sebebiyeti ile ortalıkta gezinen bir ton Amerikalının kaybolması ile eski hareketliliğini kaybetmiş.
* Granit zemine kurulmuştur. Deprem tehlikesi yok :)
* Dünya’da "güneşin denizden doğup denizde battığı 11 şehirden biri" olduğu söylenir.
* Kırım Yarımadası ile Sinop Yarımadasını uygun hava şartlarında tam ortada bulunulduğunda iki taraftan da görmek mümkünmüş. Kırım-Sinop arası uzaklık: 280 kilometreymiş.


  Sinop'a ulaştığımızda ilk olarak bizi, burada doğan ünlü filozof Diyojen'in "gündüz vakti fenerle insan arayan" heykeli karşılıyor.




 Ve ayakta kale surlarının bir kısmının kaldığı, Sebahattin Ali'nin ünlü şiirlerini yazdığı Sinop Cezaevi'ne geliyoruz. 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilmiştir.



   Kale'nin denize yakın kısmında inşa edilen ceza evi halen müze ve film platosu olarak kullanılıyor.



  Kalenin cezaevi olarak kullanımına ait en eski belgeler ise 1568 yılına dayanmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu zindandan şöyle bahsetmiştir;
   "Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar."

                   
     
                                                            Koğuş kapıları 


 Etnografya Müzesi



  Günümüzde müze olarak hizmet veren, 19. yüzyıl başlarında inşa edilmiş olan konak, Sinop'taki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İlk katı etnografya müzesi olarak ikinci katı  konak olarak ziyarete açık.

 Sinop Kalesi



  Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir.  Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarılmıştır. Günümüzde hala özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir. Bu kale şehrin tarihi eserleri arasında öne gelenler arasındadır.

 Boyabat Kalesi



  Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuştur. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Kaleye giriş güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder