12 Haziran 2017 Pazartesi

KARADENİZ'İN BAŞKENTİ: SAMSUN




   Orta Karadeniz Bölümü’nde yer alan, Karadeniz, Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop ile komşu; bölgesinin en kalabalık ve eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım, ekonomi alanlarında en gelişmiş şehri olan Samsun, “Atatürk’ün Kenti” olarak da anılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizde de çok önemli bir yere sahip.

  Samsun aynı zamanda bölgenin kültürel, sanatsal ve sportif açılardan da en gelişmiş kenti olarak birçok festival, uluslararası organizasyon ve sempozyumun da başkenti.

Gezilebilecek  Yerler

1. Onur Anıtı ve Atatürk Parkı



  Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Samsun’un ilk ve en eski parkı olan alan Atatürk Parkı içerisine yerleştirilen Onur Anıtı, Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılmış.

2. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi



  Büyük önder Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan yola çıktığı Bandırma Vapuru, Milli Mücadele Açık Hava Müzesi alanında sergileniyor.  19 Mayıs 1919 Pazartesi günü saat 08.15’te Samsun’a demir atan vapurun aslına uygun olarak inşa edilmesiyle dönüştürülen müzede Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor.

3. Kent Müzesi



  Samsun Kent Müzesi, Samsun’un tarihine ışık tutan güzel müzelerden biri. 2013’te açılan ve Samsun’un dününü ve bugününü panoramalar, fotoğraflar, bilgi ekranları ve panoları, balmumu heykeller ve çeşitli canlandırmalarla sunuyor bizlere.

4. Kızılmak Deltası Kuş Cenneti



  Delta özelliğini kaybetmemiş Karadeniz kıyısında bulunan tek sulak alandır. Türkiye’de  bulunan  420  kuş türünden, deltada bu güne kadar 340 kuş türü saptanmış. Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden, 15 tanesi deltada tespit edilmiş.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder