Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla, dünyada başka hiç bir yerde görülemeyecek ilginçlikte ve güzellikte bir coğrafya ortaya çıkmış.
Kayalara oyulmuş benzersiz evleri, kiliseleri, yeraltı şehirleri, rengarenk balonları, ünlü şarapları ve muhteşem günbatımıyla Kapadokya büyüleyici ve gizemli bir atmosfere sahip.
Kapadokya geniş bir coğrafya o yüzden gezmek için birkaç gün yetmiyor, biz bir haftalığına gitmemize rağmen gezemediğimiz yerler vardı.
Gezilebilecek Yerler
- Göreme
- Güllüdere Vadisi
Çavuşin ve Göreme arasında kalan yerde bir çok kilise, manastır ve yaşam alanı kalıntıları var. Yürüyüş sırasında iki kola ayrılan vadide, tarih boyunca birbirinden farklı dönemde inşa edilmiş çok sayıda kilise ve manastır görebiliyorsunuz.
- Zemi Vadisi
Göreme ile Açık Hava Müzesi arasında bulunuyor. Vadi başlangıcı ile Göreme arasındaki 5600 metrelik vadi, yürüyüş yapmaya elverişli. Sarnıç Kilisesi, Saklı Kilise, Görkündere Kilisesi ve El Nazar Kilisesi vadi içinde yer alıyor. Ayrıca dar yapıya sahip bir vadi.
2) Uçhisar
Panoramik manzarasıyla Kapadokya coğrafyasını en güzel göreceğiniz en yüksek nokta ve Nevşehir merkezden 5 km uzaklıkta.
- Uçhisar Kalesi
Kapadokya’yı 360 derece görebileceğiniz Uçhisar Kalesi’nin zirvesinden Kızılçukur, Ortahisar, Ürgüp ve Gömede Vadileri ile Göreme, Avanos, Çavuşin, Nevşehir ve Erciyes’e kadar hemen her yer görülüyor. Yüksekliği 100 metreyi bulan Uçhisar Kalesi’nde çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mahzen var. Bu bölmeler birbirine merdivenler, tüneller ve koridorlarla bağlanmış.
- Güvercinlik Vadisi
Adını vadilerde oyulmuş güvercinlik denen yuvalardan alıyor. 19’uncu yüzyıla kadar bölge halkının en önemli uğraşlarından biri olan güvercinliklerde beslenen kuşlardan biriken gübreler toplanarak tarımda kullanılıyormuş. Bu bölgelerde yaşayan Hristiyanlar güvercinlerin yumurtalarını toplayarak kiliselerin freskleri (duvar resimleri) için kullandıkları alçıya katarlarlarmış. Vadiye biri Uçhisar’dan, diğeri ise Uçhisar’ın güneyinden olmak üzere iki girişi bulunuyor.
3) Avanos
- Devrent Vadisi
Hayal Vadisi veya Perili Vadi olarak da biliniyor. Vadideki peribacaları birçok hayvan ve insan şekline benzetilebilecek siluetler oluşturmuş. U şeklinde bir yapısı olan vadinin bir ucu Dervent iken diğer ucu da Kızılçukur’a uzanıyor. Ortada kalan bölüm ise Zelve ve Paşabağı olarak adlandırılıyor.
- Çavuşin Köyü
Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Hristiyan ilk dönemlerinde keşişlerin ve rahiplerin yaşadığı köyde görülmesi gereken en önemli yer, beşinci yüzyıl tarihli Vaftizci Yahya Kilisesi.
4) Ürgüp
5) Ortahisar
- Ortahisar Kalesi
Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kale hem barınma hem de stratejik amaçla yapılmış. İçerisinde birbiriyle bağlantı koridor, oda ve tüneller bulunuyor. Tırmanılarak zirvesine ulaşılabilen Ortahisar Kalesi’nin tepesi ilginç bir seyir alanı ve resim çekme noktası.
6) Zelve
Sivri uçlu ve geniş gövdeli peribacalarının en yoğun olduğu bölge olarak Kapadokya dokusunun en iyi gözler önünde olduğu bir bölge.
7) Ihlara Vadisi
Vadide ilk yerleşimin 4. yüzyılda başlamış. Kayalara oyulmuş freskli kiliseleri, korunarak yeryüzünde eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak günümüze ulaşmış.
8) Yeraltı Şehirleri
Yamaçlara, veya peribacalarının içlerinin oyulmasıyla hazırlanmış odalar, yüzlerce yıldır insanlara ev sahipliği yapıyor. Yörenin volkanik yapısından dolayı kolayca oyulabilen (bazı yerler tırnaklarla bile kazınabiliyor)ve şekil verilen taş kayalıkların oyulmasıyla oluşturulmuş odalar. En büyük yeraltı şehirleri Kaymaklı ve Derinkuyu.
Balon Turu
Sabaha karşı 4 gibi otelden ayrıldık ve bir minibüse bindik. (Erken ayrılmamızın nedeni güneşin doğuşuna yetişebilmek.) Yaklaşık 5.30 da balonların hazırlanmaya başlandığı yerdeydik.
Hazırlıklar tamamlanıyor ve her balona yaklaşık 15 kişi düşecek şekilde misafirlerini alıyor, sırayla havalanıyorlar. Balonlardan sorumlu olan kişilerin ellerinde telsizler var, anonslar yapılıyor.(kim nerden kalktı, nereye indi ya da inecek şeklinde ve bazı notlar alınıyor.)
Saat yaklaşık 7.30 gibi havalandık. Balona gaz verirken yavaş yavaş havalanmaya başlıyor. Bu keyifli yolculuk 2 saat sürdü. (Yani yaklaşık 2 saat boyunca Kapadokya bölgesi ayaklarımın altındaydı. 😊) Yavaş yavaş alçalıp yere inmeye başladık turun sonunda. Telsizle durmadan komut veriliyor ve balon firmasının aracı yerde yolda devamlı balonu takip ediyor. İneceğimiz yere geldi araç ve hemen 2 görevli inip balonun inmesini bekledi. Yaklaşık 20 sn sonra yumuşak bir iniş yaptık, hemen balona kazıklar çakıldı, balonun havası indirildi, sıra ile balondan indik ve geleneksel olarak yapılan balon turu sertifika kutlaması için şampanya patlattık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder